Kentsel dönüşüm tüm iyi niyetli içeriğine rağmen, halkı bir miktar zor duruma sokmaktadır. Zira binalar yıkıldığında mal sahipleri ve kiracılar barınma ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmakta, hem binaları yıkılıp yeni bir yapının maliyeti altına girdikleri gibi, hem de başka bir yerde barınmak için kiracı olma zorunlulukları ortaya çıkmaktadır.
Kamu otoritesi olumsuzlukları azaltmak için Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ve yeni yapılacak nizami yapılara faiz indirimi desteği uygulamaktadır. Tabii yardımların en kıymetlisi, öncelikli barınma ihtiyacına yönelik olan Kira Yardımı uygulamasıdır. Tabii bu yardım koşulsuz verilmemektedir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı alacak maliklerin, öncelikle Riskli Yapı Raporu almaları gereklidir. Riskli yapı sınıfında bulunmaya yapılara kira desteği uygulanmamaktadır. Elbette bu raporu yetkili özel kuruluşlar veya Kamu Kurumlarından almak durumundasınız, yetkisiz kurum ve kuruluşların verdiği raporlar dikkate alınmaz.
Yapılacak kira yardımı ev sahipleri için 18 ay, kiracılar içinse 2 ay süreyle devam edecektir. Yapılacak Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı tutarı ise, her yıl Bakanlar Kurulu kararı ve Bakan Oluru ile belirlenecektir. Ancak burada özel bir durum söz konusudur. Yönetmeliğe göre hak sahipleri Hem faiz hem de kira desteği alamazlar. Bu nedenle Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı alırsanız faiz destekli kredi yardımı alamayacağınızı unutmayınız.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Bakanlık tarafından belirlenen esaslara göre, yine yetkili kanlar üzerinden yapılacaktır. Elbette hak sahiplerini mağdur etmemek için gerekli tedbirler hassasiyetle alınmaktadır.